Om licensläkemedel

Om licensläkemedel

Om licensläkemedel

Licensläkemedel är läkemedel som inte är godkända för försäljning på den svenska marknaden, men där Läkemedelsverket har lämnat ett särskilt tillstånd till försäljning, vanligtvis för en enskild patient. Dessa kan ingå i högkostnadsskyddet efter beslut av TLV. En förskrivande läkare eller veterinär kan välja att förskriva recept på ett läkemedel som är godkänt och registrerat i exempelvis Tyskland eller USA och som är inte tillgängligt i Sverige. Detta kan ske när godkänt preparat blir restnoterad, avregistrerad eller när patienten inte svarar på nuvarande behandling och godkända läkemedel i Sverige inte räcker till.

För att ett apotek ska kunna sälja licensläkemedel krävs det ett försäljningstillstånd eller licens. Ett icke-godkänt läkemedel får inte utlämnas från apotek förrän Läkemedelsverket beviljat tillstånd till detta dvs. apoteket har erhållit en beviljad licens. Licensmotivering och ansökan skapas i KLAS, Kommunikationslösning för licensansökan.

Läkaren väljer ett apotek som ansöker om tillstånd från Läkemedelsverket. Patienten kan hämta det godkända licensläkemedlet på vilket apotek som helst hos den apoteksaktör som fått licensen beviljad. För licenser beviljade från 1 januari 2017 får patienter hämta ut sina licensläkemedel på valfritt apotek.

 

atrimus